cliënt tevredenheid

Cliëntervaringen

Nam vel nunc tincidunt odio bibendum auctor. Duis mattis neque quis nunc tincidunt ac hendrerit libero mattis. Sed vitae neque vitae purus scelerisque aliquet. Suspendisse vel nunc fermentum tempus eros sit amet ultricies nisi. Sed vitae neque vitae purus scelerisque aliquet.

Ik was 32 weken zwanger van mijn 2e kindje. Ik heb al een zoontje van 3 jaar, maar had toen helemaal geen klachten in de zwangerschap.

Nu had ik vanaf de 24e week last van mijn rug en bekken en had pijn tijdens het slapen, uit de stoel omhoog komen en pijn bij lang staan, lopen en traplopen. Bukken kostte ook moeite en het tillen van de wasmand deed mijn man. De pijn nam steeds meer toe en ik kon deze niet goed opvangen.

Ik vond het raar dat ik bij mijn vorige zwangerschap geen klachten had, maar volgens de oefentherapeut kwam dat omdat ik toen makkelijker kon rusten, zonder kindje.

Van de verloskundige moest ik contact zoeken met de oefentherapeut omdat je dan leert wat je zelf aan de klachten kunt doen door je houding en manier van bewegen te veranderen. Het is belangrijk dat de klachten stabiel blijven en dat ik niet uitgeput de bevalling tegemoet ga.

Door de oefeningen weet ik nu beter hoe ik mijn rug en bekken goed kan belasten en neem wat meer rust tussendoor. De pijn is niet over, maar ik heb wel minder klachten en kan deze met de oefeningen stabiel houden. Ik word niet meer wakker van de pijn en ook het uit de stoel omhoog komen en het staan en lopen gaat door de gekregen tips makkelijker en ik kan het langer volhouden.

Omdat ik tevreden ben en de klachten beter kan opvangen, zijn we de therapie eerst gestopt. Als de klachten toenemen kan ik bellen voor vervolg, maar dat is volgens mij nu niet nodig, want ik heb meer grip op de klachten gekregen.

Omdat ik geen zwangerschapscursus ging doen, omdat ik deze bij de 1e al had gedaan, is er ook kort nogmaals uitleg gegeven hoe je de weeën goed kunt opvangen. Ook is er aandacht besteed aan het bewust maken van de ademhaling en het ontspannen, want dat vond ik bij de bevalling van mijn zoontje moeilijk. Ik kan de therapie aan alle zwangere vrouwen met klachten aanraden, want er wordt ook veel uitleg gegeven waarom er klachten zijn en hoe je anders en beter kunt bewegen met een dikke buik.

Wilma, 28 jaar

5 jaar geleden heb ik een ongeluk gehad en een whiplash opgelopen.

Sindsdien kamp ik met hoofdpijn en heb ik verschillende therapieën gehad. Deze hadden tijdelijk of geen effect op mijn hoofd- en nekpijnklachten. De huisarts heeft mij toen verwezen naar de oefentherapeut Cesar voor het behandelen volgens Chronische Pijn.

Het doel van de therapie is dan niet pijnvermindering, maar leren omgaan met de pijn.

De therapeut heeft mij inzicht gegeven hoe pijn werkt in het brein en welke factoren de pijn in stand kunnen houden. We kwamen erachter, dat ik veel met de pijnklachten bezig was in mijn leven. We hadden het er thuis vaak over. Ik ging nog weinig uit of iets leuks doen met vriendinnen. Mijn werk slokte al mijn energie op. Mijn werk vond ik erg belangrijk en ik werkte vaak door in de pauzes en was niet te beroerd om over te werken. De sfeer op het werk was onprettig, ik merkte hoeveel energie me dat kostte. Voor sporten had ik geen puf meer.

Samen met de therapeut heb ik bekeken wat ik nog wel kon doen en zij stimuleerde me om weer dingen te gaan doen die me energie gaven. Via ontspanningsoefeningen en houdingstips heb ik geleerd om mijn lichaam te ontspannen en mijn spieren gunstiger te belasten. Ik heb geleerd om op mijn werk grenzen te stellen en neem nu mijn pauzes en werk alleen over als mij dat uitkomt.

Samen met mijn man heb ik afgesproken om het thuis niet meer over de pijn te hebben. We gaan samen naar de sportschool, waarbij we via een schema mijn conditie langzaam opbouwen. Ook goed voor onze relatie!

Dit alles helpt mij om de pijn meer op de achtergrond te houden.

Ik heb inmiddels een andere baan, waar ik het erg naar mijn zin heb. De pijn is verminderd met 50%.

Ik ga weer uit met vriendinnen en kan weer genieten van het leven. Ik heb weer de regie terug over mijn klachten en leven.

Astrid, 30 jaar

Een paar jaar geleden ben ik geopereerd aan mijn heup. Sindsdien is mijn ene been langer dan de andere en loop ik scheef. Ik ben 90 jaar en loop met een rollator. Door het scheef lopen begonnen mijn heupen op te spelen. Daarnaast was ik erg bang om te vallen en hield mij thuis overal aan vast bij het lopen. De therapeute noemde mij een 'meubeltoerist'. Dat vond ik wel grappig.

De orthopeed heeft mij doorgestuurd naar de oefentherapeut Cesar om mijn looppatroon te verbeteren. Ook kreeg ik een zooltje in de schoen, zodat mijn benen weer gelijk stonden.

Ik wil graag weer sterker en stabieler worden, zodat ik weer zelf-vertrouwen krijg en niet meer bang ben om te vallen. Buiten hoef ik niet meer zonder rollator te lopen, maar het zou mooi zijn, als dat in huis wel zou lukken.

De spierkracht is via oefeningen langzaam opgebouwd. Ik had er plezier in om te oefenen en deed dit eigenlijk de hele dag door. Vaak bij het aanrecht, zodat er altijd een steun in de buurt was. En 1x per dag wandel ik buiten op mijn terras waarbij ik de rollator een klein zetje geef en dan een paar stappen loop zonder steun. Dit gaat steeds beter.

Mensen om mij heen zeiden, "dat ik zo mooi rechtop liep". En op een dag liet ik onbewust mijn rollator staan en liep ik van de slaapkamer naar de kamer. Ik merkte opeens, dat ik in de kamer was, terwijl mijn rollator nog in de slaapkamer stond.

De pijn in de heup is als sneeuw voor de zon verdwenen. Ik ben heel blij met dit resultaat.

De therapeut overlaadt mij met complimenten, omdat ik zo hard oefen. Maar ja, als je niet oefent, dan kom je er niet. En niemand is te oud om te leren! Als het voorjaar wordt, ga ik weer lekker buiten wandelen met de rollator. Dat durf ik wel weer aan.

Mw. van der H., 90 jaar

Ik ben verpleegkundige, had nooit last van de rug, tot ik er op een dag finaal doorheen ging. Ik moest in de ziektewet en ben door de huisarts doorverwezen naar de oefentherapeut. Zij constateerde dat mijn bekken scheef stond en dat ik te weinig stabiliteit had in mijn onderrug, waardoor deze te snel overbelast raakte. Met bepaalde oefeningen kon ik het bekken zelf weer recht zetten. Daarna zijn we gestart met versterkende oefeningen voor heupen en onderrug.

Ik vind het leuk om op zo’n gymbal te oefenen, de therapeut heeft mij veel baloefeningen meegegeven. Ik heb zelf een bal voor thuis aangeschaft.

Verder heb ik veel geleerd van de instructies met betrekking tot tillen en transfers die ik gebruik op het werk. Hilarisch was dat ik mocht oefenen met de therapeut als patiënt.

Het ging steeds beter met de rug. Eén keer ben ik er nog doorheen gegaan (toch te hard van stapel gelopen..), maar ik wist nu hoe ik met de klachten om kon gaan en had deze snel weer onder controle.

Ik heb nu geen klachten meer en ben weer volledig aan het werk. De bal ligt nog steeds in de kamer, ik zit er nog vaak op. Zo houd ik mijn spieren sterk.

Heleen, 24 jaar

Vorig jaar heb ik een nieuwe heup gekregen en heb hiervoor fysiotherapie gehad. Ik kan echter nog steeds niet goed lopen en traplopen. Na 10 minuten ga ik 'mank' lopen en heb pijn in mijn rug.

De Cesartherapeut kwam er achter dat mijn bekken niet goed stond en heeft mij hier oefeningen voor gegeven. Ook heb ik oefeningen gekregen om de heupspieren sterker te maken en is er veel aandacht besteed aan de manier waarop ik loop.

Doordat mijn bekken nu rechter staat, kan ik ook mijn benen beter belasten en loop niet meer 'mank'. Ik neem nu weer vaker de trap in plaats van de lift en merk dat mijn spieren sterker zijn geworden. Ook kan ik weer zonder pijn een half uur lopen, waar ik erg blij mee ben.
Een rollator voor de steun, heb ik niet meer nodig.

Martha, 71 jaar


Heeft U een vraag?