Zwangere vrouw

Bekkenpijn in de zwangerschap

Donec quis sapien sodales tincidunt risus quis euismod nunc. Suspendisse posuere velit a maximus egestas. Curabitur at ligula vel odio fermentum varius. Pellentesque eu nulla posuere imperdiet turpis ut fringilla magna. Curabitur at ligula vel odio fermentum varius.

Zwanger? Gefeliciteerd! De zwangerschap hoort een leuke periode in je leven te zijn. Heb je bekken en/of rugpijn tijdens de zwangerschap, neemt de pijn tijdens de groei van de baby toe, of kan je de pijnklachten niet goed opvangen? Bespreek ze dan met je verloskundige en neem contact met mij op.

Bekken/lage rugpijn of zwangerschapsischias voor en/of na de bevalling komt vaak voor en kan goed met bekken oefentherapie Cesar behandeld worden.

Veel zwangere vrouwen hebben last van de onderrug en/of het bekken, meestal vanaf de 24e week van de zwangerschap. Het bekken wordt meer belast door het zwaarder worden van de baby en de banden rondom het bekken worden ruimer. Als er geen evenwicht is in belasting en belastbaarheid gaat het vaak fout. Zwangeren hebben vaak continue pijn die wisseld in hevigheid, maar die onderhevig is aan belasting. Pijn in de rug, liezen, billen, benen, schaamstreek, heupen, buik, meestal éénzijdig, komt frequent voor. Met name het omdraaien in bed, opstaan uit de stoel, in of uit de auto stappen, de eerste stap zetten na een tijdje stilstaan of zitten, lopen, traplopen, bukken en tillen zijn bewegingen die vaak moeite kosten of pijn veroorzaken.

De Bekken Oefentherapeut Cesar leert je hoe je het bekken (lichaam), goed kunt belasten tijdens dagelijkse bewegingen, maar ook hoe je het bekken en lage rug zelf kunt stabiliseren door middel van oefeningen. Als je met de aangeboden oefeningen de klachten draaglijk en stabiel kunt houden, is er minder kans op complicaties tijdens de bevalling en is er nadien een beter en sneller herstel. Ook wordt er aandacht besteed aan ademhalings- en ontspanningsoefeningen en het leren opvangen van de weeën. Heb je in de zwangerschap last van ongewild urineverlies doordat de bekkenbodemspieren slapper worden? Dan is het trainen van de bekkenbodemspieren en het bewust maken van de toilethouding en toiletgedrag ook een aandachtspunt in de behandeling.

Bekken logo
Zwangere vrouw staande

Waarom je voor Oefentherapie kiest

  • Makkelijk bereikbaar 


  • Geen wachtlijst


  • Altijd individuele begeleiding.


  • Meer dan 30 jaar ervaring.

Na de bevalling volgen er meestal één of meer controle behandelingen om de bevalling te evalueren, de stand van het bekken te controleren en voor het versterken van de spieren rondom het bekken, inclusief de bekkenbodem. Ook de ergonomie komt aan bod; hoe kan ik het beste mijn baby verzorgen? (tillen, in bad doen, de fles of borst geven, lopen met de kinderwagen etc). Heb je pijnklachten na de bevalling? Dan ben je ook welkom en gaan we samen op zoek naar de reden van de klachten.

Heb je een vraag?